Värdera bostaden online

Om du ska sälja din bostad, eller ta ett lån för att renovera den, vill du kanske veta vad den är värd? Det låter kanske svårt att göra detta, men faktum är att det numera enkelt att värdera sin bostad på nätet.

Visste du att du kan värdera din bostad online? Det är inte svårt att göra det på nätet. Anledningar till att värdera sin bostad är framför allt något av följande:

  • Du ska sälja bostaden.
  • Du vill ta ett lån för att renovera bostaden.
  • Du vill omförhandla de lån du har på bostaden. 

Den sistnämnda punkten är värd att uppmärksamma lite extra. Många svenskar bor i bostäder vars värde ökat de senaste åren. Men det är inte säkert att räntan har justerats med hänsyn till detta. Ett flertal banker markandsför sina bolån med ord som att räntan är “prutad och klar”, men det är inte alltid som detta stämmer. När man som låntagare ska omförhandla sina låna kan banken förlita sig på gamla siffror. 

Värdera bostad

Aftonbladet berättar om en kvinna i Bålsta nordväst om Stockholm, som fick sin ränta sänkt med 0,15 procentenheter. Anledningen till detta var att bostadens värde, vid en omvärdering, ökades med 723 000 kronor. Nu vill kvinnan, som det brukar heta i medierna, varna andra. Men denna gång är det i allra högsta grad befogat. Claes Hemberg på Avanza säger till Aftonbladet att alltid göra minst en omvärdering av bostaden när ett lån ska omförhandlas. 

Lita inte på mäklarnas tjänst

Många mäklarfirmor erbjuder tjänster där kunder kan prenumerera på sin bostads värde. Varje månad får man ett sms eller ett mejl där det står hur värdet på villan eller lägenheten har utvecklats. Men intresseorganisationen Villaägarna avråder från dessa tjänster, skriver Dagens industri

Tjänster av den här typen bygger på en sammanvägd statistik, som inte säger något om bostadens typ. Det är stor skillnad på marknadsvärdet på en lägenhet från 70-talet, och en från 20-talet.