Om du arbetar i modebranschen

Har du eget företag inom modebranschen? Du kanske jobbar som konsult och tar uppdrag att vara personal shopper åt rika människor? Det som är underbart med att vara egen är ju att ingen annan är chef åt dig. Du bestämmer över hur mycket eller lite som du själv jobbar.

Har man många uppdrag, kan det kännas svårt att prioritera vilka av dina uppdragsgivare som du ska arbeta med, kanske du helst av allt vill jobba med alla? Det är svårt att hinna med alla om du inte kan urskilja vilka som är viktigast att arbeta med. Många som har svårt att prioritera kanske inte har avtal med sina uppdragsgivare.

Avtal är viktiga

Om du har ett avtal är det enklaste sättet för dig att prioritera vilka du ska arbeta med, för din egen del. Ett avtal är ju till för att båda parter ska följa det. Och de kunder som du har avtal med är också lättast att prioritera. Du är ju ålagd enligt avtalet att arbeta med dem.

Det som ofta gör det svårt att säga nej till uppdragsgivare är oron inför framtiden, att om man säger nej till en uppdragsgivare, så kanske man inte får någon förfrågan igen i framtiden att arbeta med dem, och de allra flesta egenföretagare är måna om att få framtida uppdragsgivare.
Men finns det något som du kan göra för att arbeta på ett smart sätt?

Här kommer några förslag:

  • Rensa i kalendern. Att rensa i sin kalender och tala om för dina uppdragsgivare att du endast arbetar under vissa arbetstider är en väldigt bra idé. Det är ju ändå du som bestämmer i ditt egna företag.
  • Lämna över allt som du inte själv måste göra till någon annan. Lägg över det som du inte vill göra på ett annat företag såsom bokföring, redovisning. Tycker du att du ägnar för mycket arbete i ditt företag? Försök att rensa ut allt som du kan anlita en bokföringsfirma i Stockholm som utför det du gör. Det kan vara allt från bokföring, redovisning, deklarationer och bokslut.
  • Var noga med att skriva avtal med dina uppdragsgivare. För din egen skull, så vet du hur mycket och hur länge du ska jobba med dina uppdraggivare om du har ett tydligt avtal, samt att det blir väldigt tydligt vad du ska göra – och inte göra.
  • Våga säga nej till vissa kunder. Pröva att rensa i din kalender. Våga säga nej till arbete så att du får tid att återhämta dig. Ett annat sätt är att bestämma dig för att arbeta vissa tider och sedan tacka nej när du har fritid.