Nytt trapphus i föreningen

Det börjar bli dags att renovera trapphuset i huset där jag bor. Eftersom jag är suppleant i styrelsen har jag börjat läsa offerter, och jämföra olika alternativ. Det är en del att sätta sig in i, men jag har också lärt mig en hel del om vad det innebär att renovera ett trapphus, och vilka fördelar det kan ge. 

Trapphsurenovering

Hur ser det ut i ditt trapphus? Är väggarna stänkmålade någon gång på 80-talet? Börjar putsen flagna? När var senast det gjordes en genomgående trapphusrenovering med trapphusmålning i huset där du bor? Om du bor i hyresrätt kan du prata med värden. Kanske får det resultat, kanske inte. Men då har du i alla fall försökt. 

Om du bor i bostadsrätt har du större möjlighet att ta eget ansvar. Prata med styrelsen. Om de inte tycker att det är dags kan du hämta argument från sajten https://trapphusmålning.net/. Där kan du bl.a. läsa följande:

  • Trapphuset är det första en besökare möter när hen träder in i byggnaden. Vill man att de som kliver in genom porten ska tänka “Wow, vilket hus!”, då är trapphusmålningen viktig.
  • Trapphusmålning höjer värdet på de lägenheter och de lokaler som finns i fastigheten.
  • De boende kommer att vara mer rädda om ett nyrenoverat trapphus, vilket innebär mindre slitage.
  • Ytskikten kommer att förstärkas, vilket gör att alla material i trapphuset blir mer motståndskraftiga mot slitage.

Inspireras av husets historia

Det är viktigt att trapphusrenoveringen görs med respekt för fastighetens historia, något som inte alltid har varit fallet tidigare. När intresset för hushistoria, och för byggnadsvård, nu ökar får detta också återverkningar i svenska trapphus. 

I den här artikeln finns några bilder på en lägenhet och ett trapphus som matchar varandra. När lägenheten nu är till salu får vi hoppas att den inte renoveras sönder. Detsamma kan för övrigt sägas om trapphuset.