Botox – myter och fakta

Det har ju blivit så vanligt med botox, Fillers och andra skönhetsknep nuförtiden. Det är knappast någon som reagerar. Och dessutom ska man verkligen inte vara rädd för nålar heller. Alla botox och fillers injiceras ju med nålar. Så den som är rädd för nålar ska nog göra något annat, som till exempel hålla sig till föryngringskrämer av olika slag. Finns de förresten? Skulle inte tro det.

Påstående nummer ett: du kan inte röra ansiktet

Akademikliniken, som ju säljer botox i Stockholm och ju förstås är jäviga, säger att det inte stämmer det som många tror: att man inte kan röra ansiktet efter att ha injicerat botox i ansiktet. Botox injicerar man i en muskel, inte i hela ansiktet. Och kan man INTE röra ansiktet, ja då har den som har injicerat Botox, gjort fel. Så det är viktigt att du väljer rätt klinik, eller skönhetssalong om du ska välja behandling med Botox.

Påstående nummer två: giftet sprider sig i kroppen

Botox tillverkas av läkemedelsföretagen och läkemedelsbranschen är mycket strikt kontrollerade, både inom EU och i USA. Det finns knappt någon annan bransch (förutom Livsmedelsbranschen) som är så kontrollerad som läkemedelsbranschen. Så om du väljer att få en botoxbehandling i Stockholm, eller någon annanstans i Sverige så kan du vara helt trygg med att det inte är farligt med en behandling i botox. Men om du åker utomlands, till något baltiskt land, eller utanför EU, då kan du vara orolig över att Botox är allt möjligt konstigt. I bästa fall verkar det inte alls, i värsta fall får du allvarliga skador i din kropp.

Påstående nummer tre: du blir av med rynkor

Det stämmer att man blir av med sina rynkor med Botox. Hela idén med Botox, eller botulinumtoxin som det heter med sitt egentliga namn, är ett nervgift, men i liten skala. Från början användes den mot ryckiga muskler och spasmer som drabbade sjuka personer. Det är inte roligt om ens mungipor dras upp eller ner ofrivilligt. De patienterna fick botox mot ryckiga muskler. Det gjorde att deras muskler slappnade av. Av en händelse märkte patienterna att de blev av med rynkorna samtidigt som de blev av med ryckiga muskler. Voila! Det nya skönhetsknepet med att bli av med sina rynkor föddes.