Barnskor med kvalitet

Precis som när det handlar om skor till vuxna är det viktigt med kvalitet när det kommer till skor avsedda för barn. Dessvärre finns det mycket skräp på marknaden, även om det långsamt blir bättre. Allra sämst är kvaliteten på de skor som säljs på stormarknaderna. 

När det kommer till barnskor med kvalitet är det inte riktigt samma märken och modeller som gäller, som när det kommer till skor avsedda för vuxna. Den som surfar in på Drömskor, en webbutik som specialiserat sig på barnskor, hittar märken som Viking, Kavat och Bobux. Några av dessa tillverkare gör idag även skor för vuxna, men från början gjorde de skor för små fötter. 

Klackskor för treåringar?

Skor för små fötter kan inte vara utformade på samma sätt som fötter för vuxna. Barn har fötter som förändras mycket, på kort tid. Extra viktigt är detta om skorna är tänkta för barn som nyligen har lärt sig gå. 

Treåringar är för det mesta bra på att gå, men det innebär inte att det är en bra idé med klackskor i deras storlek. Det var nog fler än Joakim Lamotte som reagerade när Coop 2014 sålde skor med klack, för treåringar. Efter kritik backade dock kedjan, och drog tillbaka dessa skor.

Förstörda barnskor

En seriös handlare skulle heller inte förstöra barnskor, vilket anställda på en stor sportkedja vittnar om att de beordrats att göra. Det går i de flesta fall att ta vara på returer, genom att sälja dem till rabatterat pris eller skänka bort dem till välgörande ändamål. 

Just tanken på att många barnfamiljer har dåligt med pengar, och att barns fötter växer snabbt, gör det nog extra svårt för många att skära sönder fullt användbara barnskor. Därför är det heller inte konstigt att det finns en stor andrahandsmarknad för barnskor: ibland hinner man knappt köpa dem förrän de blivit för små, och då kan de knappt använda skorna säljas vidare.